bHosted

Welkom bij de bHosted.nl helpdesk pagina's met uitleg over onze diensten.

 

Instellingen zoals voor het plaatsen van website bestanden op de server kan je nalezen in het controle paneel op mijn.bhosted.nl. Deze zijn afhankelijk op welke server je account staat.

Hoe stel ik de bHosted mailserver als backup mailserver in?

Het is mogelijk om je domein dat is onder gebracht bij bHosted en in minimaal het mail-only hostingpakket staat gebruik te laten maken van de bHosted mailservers als backup mail server of als doorstuur server. Deze functionaliteit wordt ook wel batch SMTP genoemd.

Backup mail server

In het geval van een backup mail server wordt de mail standaard rechtstreeks afgeleverd op jouw mailserver. Jouw mailserver is rechtstreeks bereikbaar vanaf het internet op poort 25 (de standaard poort waarop mailservers bereikbaar zijn). In dit geval moet je 2 MX records aanmaken in de DNS:

 1. mail.<domeinnaam>, prio 10
 2. mx.bhosted.nl, prio 20

Er moet dan ook 1 A record aangemaakt worden in de DNS servers voor mail.<domeinnaam> dat wijst naar het IP adres waarop jouw mail server bereikbaar is vanaf het internet.

De e-mail zal nu standaard rechtstreeks op jouw mailserver terecht komen. Mocht deze om wat voor reden dan ook niet bereikbaar zijn, dan wordt de mail bij bHosted afgeleverd op mx.bhosted.nl. Daar wordt de mail bewaard en ieder half uur gecontroleerd of de hoofd mail server weer bereikbaar is. Als dat het geval is, wordt de mail die is binnen gekomen alsnog afgeleverd.

Lees verder onder het kopje Batch SMTP wat je nog in het controle paneel moet aanpassen voor het opgeven van waar de opgevangen mail naar toe moet worden doorgestuurd.

Doorstuur server

In het geval van een doorstuur server moet het allemaal net iets anders ingesteld worden. Een doorstuur server wordt gebruikt als bijvoorbeeld de internet provider poort 25 blokkeert. De mailserver wordt dan bijvoorbeeld bereikbaar gemaakt op poort 2525.

Er is voor deze constructie maar 1 MX record nodig:

 1. mx.bhosted.nl, prio 10

Alle e-mail voor het betreffende domein wordt dus afgeleverd bij bHosted. De bHosted mailservers proberen de mail door te sturen naar de ingestelde mailserver. Als de ingestelde mailserver bereikbaar is, dan zal deze doorsturing vrijwel direct zijn. Anders wordt de e-mail afgeleverd zodra de mailserver bereikbaar is.

Onder het kopje Batch SMTP kan je lezen hoe je instelt waar de mail afgeleverd moet worden die is binnen gekomen op de bHosted mailservers.

Batch SMTP

In het geval van zowel een backup mailserver als een doorstuur server moet er in het controle paneel van bHosted ingesteld worden waar de binnen gekomen e-mails afgeleverd moet worden. Ingelogd op mijn.bhosted.nl moet je hiervoor doorklikken op de domeinnaam en vervolgens kiezen voor batch SMTP Instellingen:

In het geopende scherm moeten de volgende velden ingevuld worden:

 1. Batch SMTP server
  In het geval van een backup mail server moet daar de naam van het 1e MX record ingevuld worden. In het geval van een doorstuur server moet daar de naam of het IP adres van de echte mailserver ingesteld worden.
 2. Poort
  Standaard moet hier poort 25 ingevuld worden. Bij een doorstuur server moet het poort nummer ingevuld worden waarop de server vanaf vanaf het internet bereikbaar is, bijvoorbeeld poort 2525.
 3. e-Mail meldingen
  Als e-mails zijn binnen gekomen bij bHosted, dan is het mogelijk om een e-mail toegestuurd te krijgen dat er e-mails staan te wachten bij bHosted. Stel hier in of je dergelijke e-mails wilt ontvangen
 4. e-Mail melding na
  Hier kan je invullen na hoeveel tijd je een melding wilt ontvangen dat er e-mails staan te wachten. 1 uur is de minimale tijd. Als er bij e-Mail melding Nee is gekozen, dan worden er geen e-Mail meldingen verstuurd en wordt deze instelling dus genegeerd.
Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 2 van 4

2 Opmerkingen

 • Avatar
  Ruud

  Ik vind het nog niet helemaal duidelijk onder "Batch SMTP" / punt 1:

  "In het geval van een doorstuur server moet daar de naam of het IP adres van de echte mailserver ingesteld worden."

  --> Wat is nu de "echte" mailserver? Is dat mx.bhosted.nl of mail.<domeinnaam>? Beide zijn "echt". Ik denk dat jullie mx.bhosted.nl bedoelen, maar deze zin kan duidelijker.

 • Avatar
  Ruud

  Ik laat al mijn mail direct doorsturen, zonder het op te slaan op de servers van bHosted. Ik heb dus volgens instructies geen mail accounts aangemaakt, alleen "Forwarders" (dit is helaas ook niet direct duidelijk, want het kan niet vanuit het eerste Controlepaneel; hiervoor moet je in het "directAdmin" Controlepaneel zijn, dit heb ik moeten Googelen).

  Als je zoals ik alleen "Forwarders" hebt, betekent dit dat het scenario "Doorstuurserver" automatisch van kracht is? Of moet ik dan ook nog mx.bhosted.nl, prio 10 instellen bij batch SMTP instellingen in het eerste Controlepaneel?

  Ik vermoed dat het dan al automatisch ingesteld staat, maar het zou fijn zijn als dat hier expliciet vermeld wordt.

   

  Verder zou het een stuk gebruiksvriendelijker zijn als deze uitleg (of een link naar deze pagina) op de pagina van batch SMTP instellingen zou staan. En omdat je maar 2 mogelijkheden hebt, zou het helemaal makkelijk zijn als deze opties selecteerbaar zouden zijn uit een dropdown lijstje of zo. 

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.