Hoe neem je in Wordpress een SSL certificaat in gebruik?

Bij de installatie van het SSL certificaat blijft de Wordpress website onveranderd doordraaien. Na activatie kan je dus zelf kiezen wanneer je je website daadwerkelijk gebruik wilt laten maken van de beveiligde verbinding. In dit voorbeeld wordt er vanuit gegaan dat de hele website via de beveiligde verbinding beschikbaar gemaakt moet worden.

Als eerste kan je in de Algemene Instellingen in Wordpress de website URL's aanpassen van http naar https: dus als daar nu http://www.bhosted.nl zou staan (bhosted.nl uiteraard vervangen voor je eigen website naam), dan moet dat gewijzigd worden in https://www.bhosted.nl.

De tweede stap is het aanpassen / aanmaken van het .htaccess bestand in de hoofdmap van je website. Daarin moeten de volgende regels geplaatst worden. Deze mogen direct bovenin het bestand geplaatst worden.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.bhosted\.nl|bhosted\.nl)$ [NC]
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://bhosted.nl/$1 [R,L]

In het bovenstaande voorbeeld moet dus weer bhosted.nl vervangen worden door je eigen domeinnaam. In de RewriteRule regel kan je ook www. er tussen plaatsen (b.v. https://www.bhosted.nl ipv https://bhosted.nl.

De derde, optionele, stap is het beveiligen van de backend (wp-admin) van je website. Dat kan gedaan worden door het wp-config.php bestand te openen, en boven de regel "That's all, stop editing" de volgende regel toe te voegen:

define('FORCE_SSL_ADMIN', true);

Met deze aanpassingen worden alle pagina's van je Wordpress website over de https verbinding verstuurd.