Hoe forceer ik het gebruik van https voor mijn website?

Volgen

Als je een certificaat het aangeschaft en geïnstalleerd, dan is het niet meteen zo dat automatisch alles via de beveiligde https verbinding loopt. Dit moet je forceren en dat kan je op diverse manieren doen. In dit artikel wordt de manier met behulp van de .htaccess file beschreven.

Een .htaccess bestand (er hoort een punt voor htaccess) moet geplaatst worden in de hoofdmap van je website. Met de commando's in dit bestand kan je invloed uitoefenen op de werking van de Apache webserver.

Voor het forceren van https in plaats van http moeten de volgende regels geplaatst worden in het .htaccess bestand:

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://www.example.com/$1 [R,L]

In bovenstaande voorbeeld moet www.example.com vervangen worden voor je eigen domeinnaam.

Mocht je alleen de bestanden in een bepaalde map binnen je website via https willen laten tonen, dan kan je de volgende regels gebruiken in je .htaccess bestand:

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteCond %{REQUEST_URI} map
RewriteRule ^(.*)$ https://www.example.com/map/$1 [R,L]

Ook hier geldt weer dat je www.example.com moet vervangen voor je eigen domeinnaam. De naam map kan je aanpassen naar de naam van de map in jouw website.